luni, 16 iulie 2012

Zantedeschia(cala)

Zantedeschia este un gen care cuprinde 6 specii originare din zonele mlăştinoase tropicale ale Africii de Sud. Sunt plante extraordinar de frumoase care intră după înflorire într-o perioadă de repaus; de aceea, după câteva luni de la apariţia florilor, vor fi stimulate pentru reluarea creşterii prin udare şi nutriţie corespunzătoare. Cunoscute sub numele de cale, nu au tulpină şi prezintă frunze ample, sagitate şi flori foarte elegante. Imediat, sub suprafaţa pământului, prezintă rizomi cărnoşi din care se desprind rădăcinile.

Cultivare

Specia cea mai cunoscută şi cultivată este Zantedeschia aethiopica, la care se referă indicaţiile în ceea ce priveşte cultivarea. Este o plantă cu înflorire precoce, deci va fi replantată la sfârşitul lui august sau începutul lui septembrie, în timp ce alte specii se vor transvaza în februarie; se foloseşte un bun pământ fertil cu adaos de puţină turbă. Rizomii se vor planta în ghivece de 15-20 cm; pentru exemplarele mai mici, la circa 5 cm adâncime. Din februarie până în mai, Zanthedeschia aethiopica se va păstra la 13-16 °C, în timp ce în perioada anterioară se menţine exact la 10 °C. Toate speciile trebuie menţinute în locuri foarte luminoase, dar protejate de soarele direct. Udaţi-o moderat la începutul creşterii, amplificând udarea atunci când frunzişul este dezvoltat complet; din acest moment udaţi-o abundent şi menţineţi compostul perfect umed. Reduceţi gradat udările atunci când florile se veştejesc şi încep să se îngălbenească, ajungând în final să menţineţi compostul numai uşor umed. Din momentul apariţiei bobocilor florali până la terminarea înfloririi, diluaţi în apă un îngrăşământ lichid la fiecare două săptămâni şi efectuaţi stropiri intermitente cu apă necalcaroasă. Toamna şi iarna se va păstra la 10 °C, dar poate supravieţui şi la 5 °C; alte specii pretind circa 13 °C. Către sfârşitul iernii, la reluarea dezvoltării, creşteţi temperatura la circa 16 °C. Menţineţi compostul uşor umed, iar când planta şi-a reluat creşterea, măriţi treptat cantitatea de apă. În timpul înfloririi udaţi-o abundent şi administraţi circa o dată pe săptămână un îngrăşământ lichid. Alte specii de cale se păstrează din octombrie până în februarie doar uşor umede; ulterior, pentru a favoriza accelerarea reluării creşterii, se udă din ce în ce mai mult.

Reproducere

Puteţi multiplica cala în momentul replantării, prelevând vlăstarele laterale, dezvoltate în jurul rizomului. Trataţi suprafaţa tăiată cu o pulbere fungicidă şi lăsaţi vlăstarele să se zvânte. Plantaţi-le apoi în ghivece de 8-10 cm, conţinând compost adecvat pentru plantele adulte; transferaţi-le în ghivece mai mari când au crescut suficient, pentru a fi manevrate, şi trataţi-le ca şi pe plantele adulte. Puteţi reproduce calele şi prin seminţe, dar este un procedeu foarte dificil, în special pentru cei care nu sunt horticultori.

Pericole şi precauţii

Atenţie la temperatura din timpul perioadei de repaus; Dacă este prea frig, este dificil ca plantele să-şi reia ulterior activitatea. Un compost excesiv de uscat întârzie şi el reluarea activităţii vegetative, frunzele pierzându-şi coloritul şi compromiţându-se aspectul general al plantei. Coşenila făinoasă se elimină cu o pensulă înmuiată în alcool denaturat, în timp ce păianjenul roşu, care apare dacă aerul este prea uscat, se combate pulverizând produşi pe plantă specifici şi crescând umiditatea mediului.

Specii şi varietăţi

Zantedeschia aethiopica, specia cea mai cunoscută, are frunzele sagitate, lungi de 45 cm şi late de 25 cm, susţinute de peţioli lungi şi cărnoşi. În perioada cuprinsă între sfârşitul iernii şi începutul verii, apare pedunculul floral care susţine o barctee mare, colorată alb-crem, lungă de 15-25 cm, şi un spadix galben-auriu. Printre varietăţile cele mai frumoase se numără "Childsiana", cea mai compactă şi mai bogată în flori, şi "Green Goddess" care prezintă flori de o formă puţin diferită, prevăzute cu o bractee lucioasă, verde-deschis. Zantedeschia albomaculata formează un mănunchi de frunze sagitate, lungi chiar de 45 de cm, colorate verde strălucitor cu pete translucide albe-argintii. Florile; care sunt aproape de forma unei pâlnii, apar în timpul verii şi sunt formate dintr-o bractee tubulară având culori variate, de la alb la galben-crem, cu un "col" roşu care acoperă spadixul alb. Zantedeschia elliottiana prezintă în lunile mai-iunie flori spectaculoase, cu bractee colorate galben-auriu şi spadixul galben;are frunzele în formă de inimă, verzi punctate cu alb, şi ajunge la înălţimea de 60-90 cm. Înaltă până la 60 cm, Zantedeschia rehmannii are frunzele verzi, frecvent împestriţate cu alb, înguste şi sagitate, lungi de 25-30 cm. Florile în formă de pâlnie, lungi de 10-13 cm, înfloresc în general din aprilie până în iunie; bracteea variază de la roz palid la roşu-viu, în timp ce spadixul central este colorat crem-alb. În Noua Zeelandă s-au obţinut noi hibrizi, mai mici decât ai speciilor originare (înalţi de circa 30-45 cm), cu un aspect armonios şi compact, foarte adecvaţi pentru cultivarea în apartament. Florile prezintă o gamă largă de culori ce variază de la roşu la roz sau de la portocaliu la galben până la purpuriu şi maron, cu bracteele colorate foarte asemănătore.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un radio care te reprezinta.ASCULTA SI TU!!!!