În marea lor majoritate, speciile din genul Hoya sunt plante căţărătoare, plante tip arbust cu aspect de tufă sau plante târâtoare, originare din cele mai calde regiuni ale Asiei şi Australiei. Se cultivă cu uşurinţă, iar vara produc flori în formă de stea, ceroase, foarte atractive, care persistă întregul anotimp. Au frunze poziţionate simetric, două câte două, deseori suculente sau pergamentoase, ovale sau ascuţite, colorate verde închis şi flori albe, parfumate care sunt grupate câte 8-10 sub formă de umbele. Unele specii sunt plante căţărătoare cu dezvoltare rapidă, cu tulpini robuste care depăşesc chiar 4,5 m lungime şi trebuie să fie sprijinite de suporturi.
Cultivare-Primăvara transvazaţi planta dacă a crescut prea rapid, folosind pământ de pădure amestecat cu scoarţă fărâmiţată şi mangal; chiar şi vara expuneţi planta la lumină indirectă intensă şi la o temperatură care să nu depăşească 24-27 °C. Udaţi-o regulat, fără a lăsa niciodată pământul uscat; când este foarte cald stropiţi-o săptămânal sau zilnic în funcţie de temperatură şi aşezaţi-o într-un loc aerisit. Din aprilie până în septembrie administraţi un îngrăşământ lichid diluat cu apă. Toamna şi iarna aşezaţi planta în plină lumină, dar la adăpost de acţiunea directă a soarelui; temperatura nu trebuie să scadă sub 10 °C; udaţi planta doar când pământul pare uscat şi stropiţi-o cu apă la fiecare 2 săptămâni. La sfârşitul perioadei de înflorire tăiaţi ramurile prea lungi şi dezordonate.
Reproducere
Însămânţarea se efectuează în martie-aprilie într-un pământ pe bază de turbă, ud, aşezat într-o lădiţă, la o temperatură de 24 °C şi la umbră. Lăsaţi descoperite plăntuţele şi, în momentul în care este posibil să le manevraţi, transferaţi-le în mici ghivece diferite. Puteţi preleva butaşi în luna iunie, tăind o tulpină imediat sub punctul de inserţie al unei frunze; introduceţi apoi zona tăiată într-o pulbere de hormoni rizogeni şi plantaţi butaşii într-o lădiţă, folosind un amestec de pământ pentru ghiveci şi nisip grosier în părţi egale; menţineţi lădiţa la 24 °C. După 6-8 săptămâni butaşii produc noi vlăstare, iar planta începe să fie tratată ca una adultă. Primăvara şi vara puteţi reproduce planta îndoind şi introducând apoi în pământ ramurile lungi lipsite de flori.
Pericole şi precauţii
Excesul de apă îngălbeneşte frunzele; lăsaţi pământul să se zvânte şi udaţi-l mai puţin; dacă udaţi planta insuficient frunzele se veştejesc sau cad; administraţi în această situaţie mai multă apă, mai ales vara; dacă planta este expusă la soare, frunzele pot suferi arsuri; evitaţi soarele, dar nu şi lumina.
Specii şi varietăţi horticole
Hoya bella (sin. Hoya lanceolata subsp. bella) este originară din regiunile cuprinse între Himalaya şi nordul Birmaniei. Poate fi crescută pe suporturi sau în coşuleţe suspendate, profitând de aspectul său "căzător". Tulpinile sunt subţiri şi vara produc mici flori ceroase cu centrul roşu, reunite sub formă de umbele convexe; frunzele sunt ovale şi ascuţite, late de 1-1,5 cm şi lungi de 2,5 cm, colorate verde-opac. Hoya carnosa este o plantă căţărătoare, originară din China şi din sudul Indiei, care are frunze late de 2,5 cm şi lungi de 7 cm, groase, colorate verde închis; din mai până în septembrie produc flori parfumate albicioase-roz, cu centrul roşu, grupate în ciorchini formaţi din peste 30 de flori. "Variegata" are frunze verzi cu motive galbene-crem sau roz de-a lungul marginilor; "Exotica" are frunze verde deschis şi închis cu centrul pătat cu galben intens şi roz; "Compacta" este o varietate horticolă tip tufă, cu frunze mici încreţite. Originară din Malaezia, Hoya multiflora este o plantă fie căţărătoare, fie compactă în formă de tufă; are frunze verde închis, scorţoase, alungit-lanceolate; florile sunt reunite circa 25 într-un ciorchine şi sunt colorate galben-pai cu centrul brun. Hoya purpureo-fusca este căţărătoare cu creştere rapidă, originară din Malaezia şi Indonezia; are frunze asemănătoare celor de Hoya carnosa, dar mai lungi şi cu pete neregulate, colorate argintiu; prezintă flori maron sau purpurii cu conturul alb şi centrul roz-alb.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu